Στη χθεσινή «απολογία» του για τις ευθύνες των χειρότερων πυρκαγιών που γνώρισε ποτέ η χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε μια παράσταση που δεν έπεισε απολύτως κανέναν.

Οι χιλιάδες πυρόπληκτοι βράζουν από οργή, μαζί με ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Ζητούν δικαιοσύνη, απονομή ευθυνών και παραιτήσεις, και το μόνο που κυριάρχησε στη συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά ήταν πως ούτε λίγο – ούτε πολύ, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε, όλα τα σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν άρτια, δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, καμία ολιγωρία, κανένα λάθος.

«Απολογία» παρωδία

Η απολογία Χαρδαλιά υπαγόταν στη σφαίρα του σουρεαλισμού. Ήταν αδύνατο να πιστέψεις πως αυτός ο άνθρωπος… φώναζε μάλιστα, για να παρουσιάσει τις… επιτυχίες του, τη στιγμή που απανθρακώθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, με χιλιάδες σπίτια καμένα και ανθρώπους ξεριζωμένους, μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα.

Για την ακρίβεια, αυτή την απολογία ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ και μόνο να την παρακολουθήσεις. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποδείχθηκε περίτρανα πως είναι υφυπουργός Προστασίας της Καρέκλας του, με κάθε κόστος. Δεν τον έχει ψηφίσει ο λαός. Και πλέον δεν θέλει ούτε να τον βλέπει ο λαός. Και όμως επιμένει να μην παραιτείται.

Είπε πως η παραίτηση του «βρίσκεται στο… συρτάρι του πρωθυπουργού». Ούτε ίχνος ευθιξίας. Ούτε ίχνος πολιτικής τσίπας. Μόνο πολιτικάντικες υπεκφυγές. Ποιο… «συρτάρι» κύριε Χαρδαλιά; Πως σας επιτρέπει η συνείδηση σας να μιλάτε για τάχα παραιτήσεις που βρίσκονται σε πρωθυπουργικά συρτάρια, ενώ σε χιλιάδες συμπολίτες σας δεν τους έχει μείνει ούτε… συρτάρι άκαυτο;

Αδυνατεί να… εκκενώσει το πολιτικό γραφείο του

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν έχεις στοιχειώδη ευθιξία, σηκώνεσαι και φεύγεις. Όπως εκκένωσες εκατοντάδες χωριά λόγω της τραγικής ανεπάρκειας σου, έτσι να εκκενώσεις και το πολιτικό γραφείο σου. Τέλος. Δεν μιλάς για παραιτήσεις που βρίσκονται σε συρτάρια και παρασύρταρα, εν γνώσει σου πως σε προστατεύει μια κυβέρνηση που έχει… χάσει το κλειδί.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έφτασε στο σημείο να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο πως στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια έπνεαν ριπές ανέμων… 6 μποφόρ! Όταν όλη η Ελλάδα έβλεπε πως τις πρώτες μέρες που ξέσπασαν οι φωτιές οι άνεμοι ήταν σχεδόν μηδενικοί. Το βλέπαμε οι ίδιοι, το ακούγαμε στα ζωντανά ρεπορτάζ από ρεπόρτερ και πολίτες, το διαβάζαμε στα social. Είναι αδιαμφισβήτητο: τις πρώτες μέρες ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΟΤΑΝ ΦΥΛΛΟ.

Εδώ και ενάμισο χρόνο η Πολιτική Προστασία ασχολείται αποκλειστικά μόνο με τις εφαρμογές των ΚΥΑ, τα πρόστιμα, τους περιορισμούς μετακίνησης, τα εμβόλια και τις μάσκες. Μόνιμη απασχόληση του Νίκου Χαρδαλιά, ήταν να κουνάει το… δάχτυλο στις κάμερες.

Τα… βραβεία της Πολιτικής Προστασίας

Και στο πεδίο της πρόληψης των πυρκαγιών; Χάος και έρεβος. Μόλις δύο εκατομμύρια τα κονδύλια για δασοπροστασία. Σχεδόν τα μισά Γεράνεια Όρη κάηκαν τον Μάιο, και ο Χαρδαλιάς μας έλεγε πως ήμασταν άτυχοι επειδή η φωτιά ξέσπασε… πριν την αντιπυρική περίοδο και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η μίσθωση των εναέριων κατασβεστικών μέσων.

Και μόλις μπήκε η φουλ… σεζόν, είδαμε όλοι τι έγινε στην Ελλάδα. Πολιτική προστασία για όσκαρ. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι πάντα περήφανος για τη δουλειά του.

Βραβείο «επιτυχίας» με την «Θάλεια» και τις πλημμύρες των 8 νεκρών στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2020. Βραβείο «αποτελεσματικότητας» και στον «Ιανό» που έπνιξε την Καρδίτσα και τα επτάνησα, με 4 νεκρούς. Βραβείο και για τη διαχείριση στη «Μήδεια» που έστειλε την Αττική στην εποχή των παγετώνων, με καταστροφές σπιτιών και δικτύων και δεκάδες δήμους βυθισμένους στο σκοτάδι για μέρες.

Βραβείο και τώρα, στη καταστροφή του 12% του δασικού μας πλούτου.

Άλλα αντ’ άλλων για εναέρια και επίγεια μέσα

Και για τις εξηγήσεις που έδωσε για την έλλειψη πτητικών μέσων; Μεγαλείο σουρεαλισμού και αυτές. Μπορεί να έχουμε 74, άλλα για πυρόσβεση διατίθενται τα… 67, άλλα από τα 67 μας μένουν 60, γιατί τα 7 έχουν συντηρήσεις. Και από τα 60, τα 20 βρίσκονται καθηλωμένα σε περιφερειακές βάσεις, άρα μας μένουν 40. Και από τα 40, πετάνε κάθε φορά τα 20, γιατί τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται. Και από τα 20 που βρίσκονται στον αέρα, πολλές φορές δεν τα βλέπουμε όλα, λόγω των… πυκνών καπνών.

Ας τα πει αυτά ο κ. Χαρδιαλιάς που υποτιμά τη λογική μας, στους κατοίκους δεκάδων χωριών που φώναζαν και εκλιπαρούσαν για ώρες στα κανάλια για να έρθει ένα εναέριο να ρίξει νερό στα σπίτια τους που καίγονταν. Γιατί εντάξει, το αεροπλάνο μπορεί να μην το βλέπεις πάνω από ένα πυκνό δάσος που καίγεται, άλλα πάνω από ένα χωριό θα το ακούσεις, θα το δεις, θα δεις νερό να πέφτει, θα δεις φωτιά να σβήνει!

Επίσης, όσος πυκνός καπνός και αν υπάρχει θα δεις και τον πυροσβέστη να επιχειρεί δίπλα σου. Θα δεις και το πυροσβεστικό όχημα. Θα έρθουν να σε βοηθήσουν. Οι κάτοικοι φώναζαν από το πρωί ως το βράδυ στα κανάλια, πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ούτε πυροσβέστες ούτε οχήματα για δείγμα. Και που να βρεθούν με τέτοια λειψανδρία στο πυροσβεστικό σώμα; Μόνοι τους πάλευαν με τις φλόγες, μαζί με εθελοντές. Έχουμε δεκάδες αδιάψευστα πλάνα γι’ αυτά. Το «δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο …» του κ. Χαρδαλιά απλά ηχεί σαν κακόγουστο ανέκδοτο στα αυτιά των πληγέντων.

Πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες έσωσαν ότι σωζόταν

Η αλήθεια των πραγμάτων που βιώνουμε για εννέα μέρες είναι τόσο αμείλικτη που κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσει. Αν δεν ήταν ο ηρωισμός των πολιτών που έμειναν πίσω να προστατέψουν τις εστίες τους, αν δεν ήταν η αυτοθυσία των εθελοντών, αν δεν ήταν η αδιάκοπη μάχη των ξεπνεωμένων πυροσβεστών μας, δεν θα είχε μείνει απολύτως τίποτα όρθιο στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μάνη και σε τόσα μέρη της χώρας. Πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες αποδείχθηκε πως ήταν η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Πολιτική Προστασία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε όλη αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να βγει ασπροπρόσωπος με καμία δύναμη. Οι καπνοί της χειρότερης πυρκαγιάς στα Ελληνικά χρονικά, του μουτζουρώνουν το πρόσωπο και το βιογραφικό. Κυριολεκτικά έκαψε τη θέση του και δυστυχώς επιμένει να κάθεται σε μια «καμένη» καρέκλα.