
Ευθύνεται για τραυματισμούς παικτών το glass floοr του ΟΑΚΑ;
Το γυάλινο δάπεδο (glass floor) που εγκαταστάθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό AKTOR το 2024 έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των παικτών και την πιθανή του ευθύνη για τραυματισμούς. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα και τις απόψεις που υπάρχουν μέχρι τις 16 Απριλίου 2025.
Η εγκατάσταση του glass floor, κόστους 3,2 εκατ. ευρώ, έγινε με στόχο την καινοτομία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται ο Παναθηναϊκός, το γυάλινο δάπεδο μειώνει τους τραυματισμούς έως και 70%, χάρη στην ελαστικότητά του, που είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από το παραδοσιακό παρκέ, μειώνοντας τους κραδασμούς στο σώμα των αθλητών. Επιπλέον, η επιφάνεια είναι αντιολισθητική, εξαλείφοντας τον κίνδυνο από τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα, τα οποία συχνά προκαλούσαν γλιστρήματα. Ο Κρίστοφ Μπαμπίνσκι, σχεδιαστής του ASB Glass Floor, επιβεβαιώνει ότι η επιφάνεια χρησιμοποιεί απανθρακωμένα κεραμικά στοιχεία που μειώνουν την τριβή, επιτρέποντας καλύτερη κίνηση και αναπήδηση της μπάλας, ενώ τα δεδομένα δείχνουν μείωση σοβαρών τραυματισμών. Η FIBA έχει εγκρίνει το glass floor από το 2022, υποστηρίζοντας την ασφάλειά του.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς τη σεζόν 2024-2025, με παίκτες όπως ο Τσεντί Οσμάν και ο Ιωάννης Παπαπέτρου να αποχωρούν τραυματισμένοι σε ματς τον Μάρτιο 2025. Αυτό οδήγησε σε συζητήσεις στα social media για το αν το glass floor ευθύνεται. Ορισμένοι οπαδοί, όπως φαίνεται σε αναρτήσεις στο X, εξέφρασαν απογοήτευση, χαρακτηρίζοντας το δάπεδο «καθρεφτάκια» και υπονοώντας ότι μπορεί να προκαλεί γλιστρήματα.
Ο Λορέντσο Μπράουν, παίκτης του Παναθηναϊκού, δήλωσε τον Μάρτιο 2025 ότι δεν θεωρεί το glass floor υπεύθυνο για τους τραυματισμούς, τονίζοντας ότι «κανείς δεν γλίστρησε και χτύπησε» και ότι οι τραυματισμοί (π.χ. του Οσμάν και του Παπαπέτρου) οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το πάτημα σε πόδι αντιπάλου ή σε ασυνήθιστες κινήσεις. Επιπλέον, οι αρχικές αντιδράσεις των παικτών τον Οκτώβριο 2024 ήταν θετικές, με τον Μπράουν να σχολιάζει «επιτέλους δεν υπάρχουν αυτοκόλλητα», ενώ ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης κάλεσε το κοινό να δει τη «μοναδική εμπειρία».
Παρά τις θετικές εκτιμήσεις, η συχνότητα των τραυματισμών στον Παναθηναϊκό (π.χ. Οσμάν, Παπαπέτρου, Ματίας Λεσόρ) εγείρει ερωτήματα. Το glass floor μπορεί να μειώνει κραδασμούς, αλλά η μετάβαση από ξύλινο παρκέ σε γυάλινο ίσως απαιτεί προσαρμογή στην τεχνική των παικτών, κάτι που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Επιπλέον, η έλλειψη μακροχρόνιων δεδομένων για τη χρήση του σε υψηλό επίπεδο (π.χ. EuroLeague) αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Το γεγονός ότι η FIBA το ενέκρινε δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από προβλήματα, καθώς η εφαρμογή του σε πραγματικές συνθήκες μπορεί να αποκαλύψει ζητήματα που δεν προβλέφθηκαν στις δοκιμές.
Τα επιστημονικά δεδομένα και οι δηλώσεις των παικτών υποδεικνύουν ότι το glass floor του ΟΑΚΑ δεν ευθύνεται άμεσα για τους τραυματισμούς, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκάλεσε γλιστρήματα ή άλλα προβλήματα. Οι τραυματισμοί του Παναθηναϊκού φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με τη φύση του μπάσκετ (π.χ. επαφές, κακές πτώσεις) παρά με το δάπεδο. Ωστόσο, η έλλειψη προσαρμογής ή η διαφορετική αίσθηση της επιφάνειας μπορεί να επηρεάζει έμμεσα την απόδοση και την κίνηση των παικτών, κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Οι φόβοι για τραυματισμούς παραμένουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από τα διαθέσιμα στοιχεία.
Διαβάστε επίσης:
Χωράει ο Μπετανκόρ στον Ολυμπιακό; – Που θα γίνει η… στραβή
Κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών ο Ολυμπιακός για επεισόδια έξω από τα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης με την ΑΕΚ;