Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έχουν ένα κοινό στοιχείο: Είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Με λίγα λόγια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δεν έχουν εκλεγεί από τους πολίτες. Δε ξέρω πως ακούγεται το ότι έχουν επιλεχθεί για την προστασία μας κάποιοι άνθρωποι που ΔΕ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ από εμάς για να μας διοικούν, αλλά τουλάχιστον σ’ εμένα δεν ακούγεται καλά.

Παράλληλα, οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις ενώ η Ελλάδα καίγεται. Ενώ παράλληλα το έργο κρίνεται αναποτελεσματικό, παρά την επικοινωνία που έχουν εξαπολύσει. Το έχουμε ξαναπεί: Η πολιτική είναι ΚΑΙ επικοινωνία αλλά όχι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ επικοινωνία!

Γιατί είναι αναποτελεσματικό; Φυσικά επειδή για όγδοη μέρα ακόμα καίγεται η Εύβοια, η Μάνη, η Ηλεία ενώ στην Αρκαδία υπάρχει νέο μέτωπο. Το επιχειρησιακό πλάνο είχε μόνο… ΕΚΚΕΝΩΣΗ και καμία πρόληψη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολίτης δεν αισθάνεται αυτό το οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν, όπως λέει και ο τίτλος τους. ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ…

Όποιος αφουγκραστεί τον κόσμο, δεν κάνει… στείρα αντιπολίτευση. Όποιος αρκεί κριτική στην Κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητα «ζαίος»! Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή απ’ αυτή τη φασιστική αντίληψη. Σε μια δημοκρατική χώρα, θα πρέπει να ελέγχεται η εξουσία. Αλλιώς δεν είναι δημοκρατική…

Ας αφήσουμε όλα τα παραπάνω κι ας επιστρέψουμε λίγο στον Ιούνιο του 2021. Δεν είναι πολύ μακριά από το σήμερα.

Σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου, το… ντουέτο που μας προστατεύει, είχε αναφέρει τα ακόλουθα:

Αρχικά ο κ.Χρυσοχοϊδης:

«Έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας.

Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό.

Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει.- Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις 15 Ιουνίου 2021

Με αυτή την αντίληψη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε τη χώρα μας.

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιταχύνουμε διαδικασίες, να απαλλαγούμε από γραφειοκρατικά βαρίδια. Να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, με τον καλύτερο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Με μέθοδο, οργάνωση, σχεδιασμό, προχωράμε. Η Επιχείρηση Δρυάδες της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, σε όλη την Ελλάδα, για τον προληπτικό καθαρισμό εύφλεκτης ύλης και τη διάνοιξη δασικών δρόμων και διόδων πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπως είναι το Τατόι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, και σε άλλες περιοχές της χώρας – αυτό λοιπόν εγγράφεται σε αυτή ακριβώς τη νέα αντίληψη, τη νέα προσέγγιση πρόληψης και ετοιμότητας, συνεργασίας και άμεσης απόκρισης!»

Πάμε να δούμε και τι είχε συμπληρώσει ο κ.Χαρδαλιάς:

«Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας.

Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση.

Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο κάτι. Με την επιχείρηση Δρυάδες, η Πολιτική Προστασία, με εντολή του Πρωθυπουργού και τη στήριξη του Υπουργού μας, εμπλέκεται και αναλαμβάνει μία ευθύνη που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, υλοποιώντας το νέο της δόγμα: όπου ελλοχεύει κίνδυνος, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Γιατί το έχουμε ξαναπεί: η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία, το φυσικό περιβάλλον είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε συζήτηση περί αρμοδιοτήτων και διαδικασιών.- Νίκος Χαρδαλιάς, 15/6/2021

Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αρρυθμίες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν χρόνια το σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, και να επιλυθούν επιτέλους θέματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με τη συμβολή και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και αυτών που τους εποπτεύουν».

Μετά απ’ αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

-Στις 15 Ιουνίου δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή; Άρχισε από την 16η Ιουνίου;

-Απ’ όσα ανέφεραν, σε τι ακριβώς δικαιώθηκαν και φάνηκαν συνεπείς;

-Και σε κάθε περίπτωση αφού όλα γίνονταν άψογα (έτσι έλεγαν και τσιμπιόμασταν ειδικά όσοι βρισκόμασταν στη Βόρεια Εύβοια για να δούμε αν είμαστε όντως εκεί) γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη»; Έστω  και τυπικά, κατά τη γνώμη μου.

Για όλα αυτά, τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ τους όταν πια θα έχει τελειώσει ο πύρινος όλεθρος.

Και μια παραίτηση που θα είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ και όχι ΤΥΠΙΚΗ. Όχι για τα μάτια του κόσμου. Θα είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ.

Θα είναι μια γενναία πράξη, ειλικρινής μαζί με την κατάθεση των στοιχείων, από την πλευρά τους, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, μήπως και μάθουμε τι έγινε τελικά και καταστράφηκαν τόσες εκτάσεις και τόσοι άνθρωποι.

Κάτι τελευταίο: Όσοι μας κατηγορείτε εδώ στο Sportime για… πόλεμο στην παρούσα Κυβέρνηση προφανώς δε θυμάστε τη στοχοποίησή μας πέρυσι όταν… τολμήσαμε να αφιερώσουμε ένα πρωτοσέλιδο στη μνήμη της τραγωδίας στο Μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πρωθυπουργός που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και κοιτάει την επικοινωνία (Vid)