Στο ίδιο εφιαλτικό έργο θεατές, για ακόμα μια φορά! Η Αττική πενθεί μέσα στην απόκοσμη σκοτεινιά της. Η κάποτε πανέμορφη Βαρυμπόμπη απέμεινε ένα κουφάρι στάχτης. Τα Βορειοανατολικά προάστια κατακάηκαν. Μέσα σε λίγες ώρες εκκενώθηκε η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες, οι Θρακομακεδόνες, το Ολυμπιακό χωριό.

Η Εύβοια φλέγεται ξανά. Στη Λίμνη, στο Μαντούδι, στην Αγία Άννα, παντού πύρινη κόλαση. Μέτωπο 10 χιλιομέτρων. Πάνω από δέκα οικισμοί εκκενώθηκαν. Το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ εκκενώθηκε. Στη Μεσσηνία, στην Ανατολική Μάνη, όλεθρος. Καίγεται η μισή Ελλάδα. Πενήντα μέτωπα σε όλη την επικράτεια εχθές.

Αυτοί που έλεγαν με σιγουριά πως θα έσωζαν το Μάτι με ταχύτητα ανέμων 100 km/h, είδαν εχθές να καίγονται οι πρόποδες της Πάρνηθας με 2 μποφόρ. Ανίκανοι και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι. Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα. Αυλές, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, ζώα. Άνθρωποι έφευγαν άρον-άρον να σωθούν από τα σπίτια τους, με ένα σακίδιο και τα κατοικίδια τους, και άφηναν πίσω τους στις ορέξεις της φωτιάς, τους κόπους μιας ζωής.

Τρομάζει κανείς και στην ιδέα, τι θα γινόταν σε όλες αυτές τις πυρκαγιές εάν φύσαγε κιόλας.

Την ίδια μέρα, το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς του, διαφήμιζε φουσκωμένος από… υπερηφάνεια το myhealth, το ψηφιακό φακέλωμα υγείας, με το νέο application του Κυριάκου Πιερρακάκη. Το μεσημέρι, όλη η Αττική άρχισε να αναπνέει τις στάχτες των τελευταίων δασικών πνευμόνων της. Άλλα τουλάχιστον οι πολίτες θα έχουν myhealth…

Δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα όσα συμβαίνουν τελευταία, τους έχουν αφήσει πίσω, στον δυστοπικό κόσμο που λυσσάνε για να χτίσουν. Στον πραγματικό κόσμο, η φύση εκδικείται και η αδιαφορία του κράτους για πραγματική προάσπιση της υγείας, αφήνει πίσω της άστεγους και αποκαΐδια.

Δεν φταίνε ούτε οι στρατηγοί άνεμοι, ούτε ο καύσωνας, ούτε το… μικροκλίμα, ούτε η μορφολογία του εδάφους. Βεβαίως όλα παίζουν τον ρόλο τους, άλλα από τη στιγμή που έδωσαν (πάλι) 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, αντί να τα διαθέσουν για την αντιπυρική προστασία της χώρας και την ανακούφιση των πυρόπληκτων, δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα.

Αφήνεις τη χώρα στην τύχη της; Εν μέσω Αυγούστου, συνεχίζεις να δίνεις προτεραιότητα στο αφήγημα που έχει στηθεί γύρω από τον Covid; Έρχονται οι συνέπειες. Τα κανάλια που μπουκώθηκαν με ζεστό χρήμα απ’ την κυβέρνηση, αντί για υγειονομική προπαγάνδα, θα σου μεταδίδουν τώρα ρεπορτάζ από την «κόλαση».

Οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης φώναζαν συνεχώς για έλλειψη επίγειων δυνάμεων. Πυροσβεστών. Έβλεπες πλάνα με τις φλόγες να καταπίνουν την περιοχή και παρατηρούσες πως υπήρχαν παντού αστυνομικοί, άλλα πυροσβέστες… ένας εδώ και ένας παραπέρα.

Αστυνομοκρατούμενο κράτος δημιούργησαν και το έβλεπες αυτό σε κάθε πλάνο. Χιλιάδες να επιβάλλουν τους κυβερνητικούς νόμους και ελάχιστοι για να μας προστατέψουν από τους νόμους που επιβάλλει η φύση.

Οι δε αστυνομικοί στη Βαρυμπόμπη έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν, με πραγματική αυτοθυσία. Απομάκρυναν κόσμο, απεγκλώβιζαν, έκλειναν δρόμους. Μεγάλης αξίας η συνεισφορά τους. Άλλα τι μπορούσαν να κάνουν απέναντι στην ίδια τη φωτιά;

Όχι τίποτα άλλο. Ήρθε και σε δύσκολη θέση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ξαφνικά ανακάλυψε πως τα δέντρα και τα σπίτια δεν μπορούν να σβήσουν με ξύλο και χημικά. Πως τα Πυροσβεστικά οχήματα, τελικά είναι πολύ πιο χρήσιμα από τις ΑΥΡΕΣ που ρίχνουν νερό με πίεση στα συγκεντρωμένα πλήθη. Και στην τελική, ας έστελνε, έστω μια ΑΥΡΑ εχθές…

Μα όχι τίποτα άλλο. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές τους χάλασαν και τη… σειρά. Είχαν μπει οι άνθρωποι της κυβέρνησης σε έναν λογαριασμό, να απομακρύνουν τους ανεμβολίαστους της ΕΜΑΚ από τις θέσεις τους, να επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας και σε όλο τον υγειονομικό κλάδο, και τέλος πάντων να υπάρξει ένας… νοικοκυρεμένος διχασμός σε όλα αυτά τα επαγγέλματα. Ένας ολοκληρωτισμός με τα όλα του βρε αδερφέ!

Στο κάτω κάτω, είναι δυνατόν να σβήνει τη φωτιά ένας… ανεμβολίαστος πυροσβέστης; Που ακούστηκε!

Και έρχεται μια τέτοια αδιανόητη καταστροφή στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα και –ω του θαύματος – ανακαλύπτουν πως όχι μόνο τους χρειάζονται όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, άλλα κανονικά χρειάζονται και άλλους τόσους για να προστατευτεί στοιχειωδώς η χώρα.

Ναι άλλα έχουμε χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ που έχουν πλέον γερό budget για να μεταδίδουν με φαντασμαγορικό τρόπο τις φωτιές, θα πει κάποιος. Εντάξει…

Από πρόληψη κάτι; Από προσλήψεις κάτι; Από απονομή δικαιοσύνης κάτι; Πως προέκυψαν όλες αυτές οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα; Θα βρεθεί ποτέ κανένας εμπρηστής εγχώριος ή εισαγόμενος; Θα πάει κανένας φυλακή;

Από ουσιαστική ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου, μας βρίσκεται τίποτα; Δυο χρόνια βρίσκονται στην εξουσία και ασχολούνται μόνο με lockdown, μάσκες, εμβόλια, ελεγχόμενη καταστροφή της οικονομίας, ψηφιοποίηση του κράτους, εκβιασμούς και απολύσεις και πάνω απ’ όλα… πράσινη ενέργεια.

Πόση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πράσινη ενέργεια χάθηκε στη στάχτη χθες; Πόσα κουφάρια δέντρων απέμειναν για να στοιχειώνουν την Αττική; Πόση πρόοδος έγινε για την… «πράσινη ανάπτυξη»;