Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να πει τη μαγική λέξη «συγγνώμη» την οποία, όμως, φρόντισε να ακυρώσει αφού τη συμπλήρωσε με αρκετά «αλλά».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός (με όλο το σεβασμό που του έχω) δεν έδειξε να αναλαμβάνει απολύτως καμία ευθύνη. Μίλησε για τις «όποιες αστοχίες» που ακούγεται κάπως άσχημα από τη στιγμή που κάηκαν τεράστιες εκτάσεις. Που έμειναν άνθρωποι άστεγοι. Που θα μείνει κόσμος χωρίς δουλειά. Που το μέλλον είναι αβέβαιο.

Δε γίνεται να έχουν καεί 600 χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Βόρεια Εύβοια και να λες για… όποιες αστοχίες. Αλήθεια, ποιες είναι; Γιατί δεν τις κατονομάζει;

Ο πρωθυπουργός ΕΠΡΕΠΕ να είναι ανθρώπινος αυτή τη στιγμή. Λυπάμαι που θα το πω αλλά δεν ήταν. Έδωσε περισσότερο την εντύπωση ενός ανθρώπου που προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση. Προανήγγειλε παροχές (αυτό έλειπε) αλλά ξέχασε να πει το σπουδαιότερο: Το Κράτος δεν υπάρχει για να αποζημιώνει τις καταστροφές αλλά για να τις προλαβαίνει. Και δεν πρόλαβε τίποτα.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να κατανοήσει ακόμα και την οργή. Το θέμα δεν είναι να την κατανοήσει αλλά να την αντιληφθεί. Το διάγγελμά του δε μου έδωσε αυτή την εντύπωση. Είπε ότι ο κόσμος δε γνώριζε αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές για τα εναέρια μέσα… Ε ας έστελνε τον Χαρδαλιά εκεί για να τα πει στον κόσμο. Ή ας εξηγούσε στον Χαρδαλιά ότι θα πρέπει να κόψει το μονόλογο και να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Είπε ότι σώθηκαν κιόλας κάποια πράγματα. Πως σώθηκαν; Με τον εθελοντισμό και την ατομική πρωτοβουλία. Με τον ηρωισμό. Με τους κατοίκους να ενώνονται με τους πυροσβέστες και να προσπαθούν.

Θα αποδοθούν ευθύνες, είπε… Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι φωτογραφίζει τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον κ.Κολοκούρη, αν και θα πρέπει πρώτα να εξηγήσει πως ένας άνθρωπος που εμπλέκεται στην τραγωδία στο Μάτι, έγινε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον έκανε που τον… κατηγορούσε για το Μάτι! Παράνοια…

Όμως ο κόσμος… διψάει για ενόχους και θα του δώσουν. Ο κ.Κολοκούρης φαίνεται ο πλέον… διαθέσιμος!

Ο πρωθυπουργός το μόνο που έκανε ήταν να… διαβεβαιώνει για το μέλλον. Προφανώς αν άκουγε το κλάμα των ανθρώπων από τα πύρινα μέτωπα, θα αντιλαμβανόταν ότι το μέλλον είναι πολύ μακρινό.

Ευχαρίστησε τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τις περιουσίες τους επειδή ακριβώς απουσίαζε ο κρατικός μηχανισμός.

ΔΕΝ εξήγησε πως είναι δυνατό να καίγεται (και μάλιστα κάθε μέρα και περισσότερο) η Εύβοια.

ΔΕΝ εξήγησε πως είναι δυνατό να καεί το κέντρο της Βαρυμπόμπης και η φωτιά να πιάσει την Μαλακάσα

ΔΕΝ εξήγησε πως κάηκε η Ηλεία και πως έγινε στάχτη η Μάνη

Και κυρίως ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕ πως είναι δυνατό να πανηγυρίζουν στις 15/6 οι Χρυσοχοϊδης- Χαρδαλιάς για την πυροπροστασία, σε συνέντευξη Τύπου. Ιδού το απόσπασμα:

θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας.
Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση – με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό.- Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, 15 Ιουνίου 2021

Δείτε το κιόλας αν έχετε απορίες

Τελειώνοντας καλώ τον πρωθυπουργό να δει αυτά τα βίντεο. Μήπως και καταλάβει ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες. Και όχι να παριστάνει τον ήρωα επειδή διαχειρίστηκε… κρίσεις! Για πρωθυπουργό τον ψήφισαν, όχι για celebrity.

Αυτό είναι αξιοπρέπεια. Και πόνος…

Αυτό είναι μια καθημερινή εικόνα στα μέρη στα οποία υπόσχεται παροχές. Χωρίς να υποσχεθεί ασφάλεια.

Μια τυπική ΣΥΓΓΝΩΜΗ είναι αρκετή;

Ίσως από τη γιαγιά να πήρε μάθημα… Διότι αυτό το σπίτι που κάηκε, είχε φτιαχτεί με κόπο και ιδρώτα στο χωράφι. Και ήταν ένα, όχι 33…

Το ξαναλέμε:

Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Να ξέρει ότι θα είναι εκεί το Κράτος για να τον προστατέψει. Όχι να παίρνει… αποζημιώσεις αφού έχασε τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ