Σε τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε ο κόσμος θέλει απολύσεις, απομακρύνσεις κτλ και ο Στέφανος Κολοκούρης φαίνεται ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτή τη διαδικασία.

Παράλογο δεν είναι. Ο κ.Κολοκούρης είναι αρχηγός της Πυροσβεστικής και φυσικά είναι ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφογραμμή των γεγονότων. Είναι όμως αυτός που θα συγκεντρώσει τα… πυρά επάνω του για να «μαλακώσει» κάποιος το κοινό αίσθημα; Πλέον δεν είμαι σίγουρος ούτε για τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, δε μας θύμισε τον… παλιό Χαρδαλιά. Δεν είναι κι εύκολο, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για παροχές και με τη «συγγνώμη» μεσα, να τα παίρνεις όλα επάνω σου. Η χρονική συγκυρία, επικεντρώνει ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ αλλά και την οργή στον Χαρδαλιά! Επικοινωνιακά εργαλεία με απλή κατανόηση είναι αυτά.

Τι είδαμε από τον υφυπουργό, πλην όλων των παραπάνω; Δε θέλω να το συζητήσω, ειλικρινά. Ο κ.Χαρδαλιάς εκτέθηκε και στο τέλος θύμισε τον… παλιό του εαυτό (που κουνούσε το δάχτυλο) και κόντεψε να απαιτήσει και συγγνώμη από τους κατοίκους των περιοχών που κάηκαν και καίγονται. Το ότι «άδειασε» τον  κ.Σκέρτσο (με τα 74 αεροπλάνα) είναι κάτι που θα το βρουν μόνοι τους.

Το ότι την… είπε και στο Open για το που βρίσκονται οι κάμερες, πραγματικά μας ξεπερνά.

Το ότι λίγες ώρες μετά τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού, ο κ.Χαρδαλιάς τα βρήκε όλα φυσιολογικά, δεν υπάρχουν λόγια! Μιλάμε για σύγχυση.

Επανερχόμαστε στην περίπτωση του Στέφανου Κολοκούρη: Αυτός ευθύνεται (αν τελικά αποδεχτούμε ότι πρέπει να απομακρυνθεί) ή θα πρέπει να αναζητηθεί και ο πολιτικός του προϊστάμενος που τον προήγαγε σε αρχηγό;

Μη ξεχνάμε ότι ήταν μέσα στα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι…

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μήπως κι ανακαλύψουμε γιατί ακόμα και στα «φιλοκυβερνητικά» Μέσα, ο Στέφανος Κολοκούρης έχει βρεθεί στο στόχαστρο.

Ο ανακριτής, Θανάσης Μαρνέρης, είχε ζητήσει τη συμπληρωματική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, έντεκα αξιωματικών της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι το 2018.

Ανάμεσά τους και ο νυν αρχηγός, Στέφανος Κολοκούρης.

Το 2018 ήταν αντιπύραρχος. Από τότε πήρε δύο βαθμούς, έγινε αντιστράτηγος και στη συνέχεια αρχηγός του Σώματος!

Ανάμεσά τους επίσης και οι δύο κλαδάρχες, υποστράτηγοι Χαράλαμπος Χιώνης και Χρήστος Λάμπρης.

Ο πρώτος όπως και άλλοι δύο αξιωματικοί, με βάση την έκθεση του ανακριτή Μαρνέρη, «δεν εισηγήθηκαν την εκκένωση της περιοχής που ήταν υπό κρίση».

Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής στην τραγωδία στο Μάτι έγινε υποστράτηγος το 2020. Στη συνέχεια πήγε στο αρχηγείο του Σώματος ως Κλαδάρχης σε ανώτατη θέση ευθύνης.

Ο Χρήστος Λάμπρης, νυν Υποστράτηγος, ήταν αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι. Το 2020 επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον έγινε Υποστράτηγος και Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «Κλαδάρχης Επιχειρήσεων». Σε βάρος του ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε επιβάλει εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ μετά την απολογία του

Ο Εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή.

Και οι τρεις χειρίστηκαν και χειρίζονται τις καταστροφικές πυρκαγιές των ημερών… Επίσης ο κ.Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τότε αρχηγός τη ΕΛ.ΑΣ, αποπέμφθηκε από την τότε Κυβέρνηση μετά το Μάτι. Τελικά επανήλθε από την τωρινή Κυβέρνηση ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για τον κ.Κολοκούρη υπάρχει και συνέχεια. Όχι βέβαια το «ευχαριστώ» του στην πολιτική ηγεσία (!) μέσα από το μέτωπο της φωτιάς αλλά η επιστολή συγγενών θυμάτων και κατοίκων στο Μάτι.

Μέσω της οποίας (στις 20 Μαϊου 2021) ζητούσαν την απομάκρυνσή του από τη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής…

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο υπόδικος, νυν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και Διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018, Στέφανος Κολοκούρης, υπέβαλε, νέο, συμπληρωματικό υπόμνημα, στον Ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση. Στην υπερασπιστική του τακτική, επιλέγει να στηρίζει το απίστευτο υποθετικό σενάριο, ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί»

Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της επιστολής. Η τελευταία είναι η πιο σημαντική:

«Με το δεδομένο, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, της διάκρισης εξουσιών και ότι η πολιτική ηγεσία δεν δύναται να επέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ για ΑΝΗΘΙΚΗ και ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ των νεκρών μας, των εγκαυματιών, των συγγενών, και όλων όσων εκείνη την μέρα εγκαταλειφθήκαμε να αγωνιζόμαστε ολομόναχοι να σώσουμε τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας.

Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν «κρύβεται», για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;»

Δείτε

Με λίγα λόγια: Αν «θυσιαστεί» ο κ.Κολοκούρης, τότε θα πρέπει να μάθουμε και ποιος ήταν εκείνος που μετά τα όσα έγιναν (κι ακολούθησαν) την τραγωδία στο Μάτι, του έδωσε προαγωγή. Και τον επιβράβευσε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χρυσοχοϊδης και ο Χαρδαλιάς πρέπει να παραιτηθούν ΠΡΩΤΟΙ

Ένας πρωθυπουργός που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και κοιτάει την επικοινωνία (Vid)

Φωτιά στη Μάνη: Όταν δεις το σπίτι σου καμένο, έλα να μου ξαναμιλήσεις